Goldman Sachs varoittaa, että USA:n dollari voi menettää asemansa maailman reservivaluuttana. Investointipankki suhtautuu myönteisesti kultaan, kun pelko hallitusten fiat-rahan halventamisesta yltyy, ja kun reaalikorot on painettu kaikkien aikojen alhaisimmalle tasolle.
Kevin Helms, 28.7.2020
Goldman Sachsin strategisti kirjoitti:
”Todellista huolta USA:n dollarin pitkäikäisyydestä reservivaluuttana on alkanut esiintyä.”
Strategistin mukaan USA:n dollariin kohdistuu useita riskejä. Investointipankissa ennakoidaan hallituksen ja keskuspankin tukevan kiihtyvää inflaatiota USA:n velkatason noustua yli 80%:een maan bruttokansantuotteesta.
“Keskuspankkien kasvaneet taseet ja laaja rahan painaminen herättävät pelkoja valuutan heikentymisestä,” he kuvailevat ja lisäävät, että tämä luo
“…suuremman todennäköisyyden tulevaisuudessa sille, että keskuspankkien ja hallitusten on mielekästä antaa inflaation nousta kertyneen velkataakan keventämiseksi taloudellisen aktiivisuuden palauduttua normaalille tasolle”.
Muut tekijät kuten kasvanut poliittinen epävarmuus ja huoli toisesta koronavirusaallosta vaikuttavat myös dollariin.
Tällä välin kullan hinta on lyönyt ennätyksiä, ja herättänyt laajalti toiveita $2000 rajan ylittämisestä.* Kullan ennätyksellinen hintaralli sai Goldman Sachsin korjaamaan ennustettaan $2300 dollariin tulevan 12 kuukauden aikana, vaikka yritys oli jo luopunut aiemmasta $2000 hintaennusteestaan. Kullan hinta on noussut n. 7% kuluneen kuukauden aikana kun taas ICE U.S. Dollar Index DXY laski 3.7%.
Goldman Sachsin strategisti selittää: Kulta on viimeinen turvasatama erityisesti nykytilanteessa, kun hallitukset heikentävät fiat-valuuttojensa arvoa ja painavat reaalikorot ennätysalhaiselle tasolle.
Bitcoin on myös nimetty tämänhetkisessä ympäristössä turvasatamaksi. Esimerkiksi Galaxy Digitalin CEO Mike Novogratz uskoo, että keskuspankkien painessa rahaa massoittain,
“…ympäristö on mahtava sekä kullan että bitcoinin pitkille positioille”.
Jopa JPMorganin analyytikko kirjoitti helmikuun raportissaan, että kryptovaluuttoja pitäisi olla portfoliossa, “koska ne voivat ainoalaatuisella tavalla torjua luottamuskatoa paikalliseen valuuttaan ja sen maksujärjestelmiin tässä ennennäkemättömässä tilanteessa.” Kuten Goldman Sachs, JPMorgan myös kyseenalaistaa USA:n dollarin statuksen reservivaluuttana raportissaan viime vuoden lokakuussa.
*Kääntäjän huomio: kullan hinta ylitti 2000$ myöhemmin elokuussa.
Tämä artikkelilyhennelmä on suora käännös alkuperäisestä englanninkielisestä artikkelista.
Kuva: Sama sivusto