Sijoituskulta säilyttää arvonsa
Vaikka imperiumit kaatuvat ja vaihtuvat uusiin, sijoituskulta ja jalometallit ovat säilyttäneet maailmanhistorian myllerryksissä arvonsa investointikohteena. Digitalisoituvassa maailmassa raha ja varat ovat enimmäkseen tilitietojen binäärilukuja, mutta kulta tarjoaa yhä kouriintuntuvaa vastinetta sijoitukselle.
Kulta on ollut suosittu sijoituskohde jo yli 2000 vuoden ajan, ja valtakunnat ja keskuspankit ovat nojanneet tähän arvokkaaseen jalometalliin. Fyysinen kulta on suhteellisen vakaa investointikohde, sillä päin vastoin kuin osakkeet ja valuutat, sen arvo ei ole riippuvainen esimerkiksi luonnonmullistuksista, ailahtelevaisista poliittisista tilanteista tai nopeaan tahtiin muuttuvista talouden suhdanteista. Se onkin hyvä turvasatamasijoitus.
Fyysinen kultaharkko on arvokas lahja
Mihin kullan nykyinen arvostus sijoituskohteena sitten perustuu?
Vaikka kaupankäynnissä yleisesti käytettävät valuutat eivät enää ole kiinni kultakannassa, kulta säilyttää pitkällä tähtäimellä arvonsa paremmin kuin esimerkiksi mainitut ykköset ja nollat pankkitilillä, puhumattakaan käteisestä rahasta.
Fyysinen kulta on ja pysyy vaikka valuuttoja devalvoitaisiin tai talouteen iskisi hyperinflaatio. Gramma kultaa on 50 vuodenkin päästä yhä gramma kultaa, kun taas 50 euron seteli tuskin sen ikäisenä kelpaa enää kellekään. Näin myös lahjasijoituksena kullassa on arvokkuutta vailla vertaa.
Fyysinen kulta on käytössä heti
Kultaan voi sijoittaa paperimuodossa – eli joko sijoittamalla esimerkiksi rahastoihin, jotka sijoittavat vuorostaan fyysiseen kultaan – tai ostamalla kultakaivosyhtiöiden osakkeita. Euroopassa rahastojen tulee käydä arvopaperikauppaa, joten kultamarkkinoille sijoitetaan johdannaisten kautta.
Paperikullan ongelma on kuitenkin sen arvaamattomuus verrattuna fyysiseen kultaan. Rahastojen kautta omistettavaan kultaan ei ole mahdollista oikeasti päästä käsiksi, vaan käytännössä paperikullan omistaja omistaa kullan markkina-arvoa, eli lupauksen siitä että kultaa on. Fyysinen kulta on sen sijaan aina käytössä.
Kultaharkko pysyy taskussa
Paperikullan arvo saattaa kriisitilanteessa, kuten hyperinflaatiossa, kehittyä täysin eri suuntaan kuin fyysisen kullan arvo. Paperikullan ja fyysisen kullan eron voisi siis tiivistää vanhaan sananlaskuun pyystä pivossa oksalla istuvan kymmenen sijasta.
Kullan kysyntä on jatkanut tasaista kasvuaan. Fyysinen sijoituskulta on siis myös helppo tarvittaessa myydä. Sijoituskohteena kulta on verovapaata, eikä näin aiheuta yllättäviä käänteitä erilaisten muuttuvien verokohteluiden vuoksi.
4 kommenttia. Leave new
olen sijoittaja.
Hei,
Kulta on ollut tuhansien vuosien ajan tunnettu arvonsäilyttäjä. Etenkin viime vuosien talouspoliittinen kehitys on tukenut voimakasta arvonnousua. Viimeimeisen 16 vuoden keskiarvotuotto on noin 9,9% joka vuosi.
Kultaa ostaessa mistä tietää, että kysymyksessä ei ole huijari netissä vaan rehellinen kullan kauppias?
Miten fyyssisen kullan saa nopeasti rahaksi tarvittaessa?
Mitkä ovat kustannukset ostaessasi ja myydessäsi kultaa?
Milloin kannattaa ostaa tai myydä kultaa?
Kiitoksia tiedosta
Ulla
Hei,
Suomessa on helppo tarkistaa yrityksen taustat esim. http://www.ytj.fi palvelusta. Fyysistä kultaa ostaa/myy Suomessa Jalonomin lisäksi Tavex ja Rassmussen yhtiöt. Kulta on erittäin likvidi koska samalle päivää saa yleensä rahat.
Kullan osto/myynti preemiot liikkuu 3-4% välillä markkinahinnasta. Muita kuluja ei tule.
Kultaa kannattaa ostaa aina koska kulta on ollut tuhansien vuosien ajan tunnettu arvon säilyttäjä. Kultaa kannattaa myydä jos tarvitsee
käteistä vaihdon välineeksi.