Maaliskuun 2025 kultamarkkinakatsaus: Turvasatama kukoistaa epävarmuuden keskellä

 

Maaliskuu osoitti, että kulta ei ole menettänyt asemaansa sijoittajien silmissä. Päinvastoin – kultamarkkinoilla nähtiin jälleen voimakas kuukausi, jonka taustalla vaikuttivat sekä geopoliittiset jännitteet että keskuspankkien, institutionaalisten sijoittajien ja yksityissijoittajien lisääntynyt kiinnostus. Tässä katsauksessa tiivistämme kullan markkinakehityksen keväällä 2025. 

Kullan hinta rikkoo rajoja – 3 000 dollarin rajapyykki ylitetty

Kullan hinta nousi maaliskuussa yli 3 000 dollarin rajan ensimmäistä kertaa historiassa. Taustalla on lisääntynyt epävarmuus maailmanmarkkinoilla – erityisesti Yhdysvaltojen talouspolitiikan ja Donald Trumpin tullilinjausten seurauksena. Esimerkiksi globaalia talouspolitiikan epävarmuutta mittaava Economic Policy Uncertainty -indeksi saavutti vuodenvaihteessa korkeimman lukemansa koskaan. (Kauppalehti, 15.4.2025). 

Kullan nähdään nyt vahvemmin kuin koskaan sijoittajien turvasatamana, joka tarjoaa suojaa inflaatiota ja markkinamyllerrystä vastaan. Yhä useampi sijoittaja – niin yksityinen kuin institutionaalinen – on siirtänyt varojaan kullan suuntaan.

 

Mikä hintaa ajaa?

Tärkeimpiä taustatekijöitä Kauppalehden mukaan ovat:

  • Keskuspankkien keinotekoinen rahapolitiikka ja korkea velkaantuminen 
  • Geopoliittinen epävarmuus, kuten USA:n ilmoittamat mittavat tullit lähes kaikille kauppakumppaneilleen 
  • Inflaatiopelot: Tullilinjausten odotetaan kiihdyttävän inflaatiota 
  • Sijoittajien turvasatamareaktio: Kulta nähdään vastaliikkeenä osakemarkkinoiden heilunnalle ja korkosijoitusten epävarmuudelle

Kulta-ETF:iin virtaa miljardeja – merkki vahvasta sijoittajaluottamuksesta

World Gold Councilin huhtikuun 2025 ETF-raportin mukaan fyysisesti tuettuihin kulta-ETF-tuotteisiin virtasi maaliskuussa 8,6 miljardia dollaria uutta pääomaa. Ensimmäisen vuosineljänneksen kokonaisvirta nousi 21 miljardiin dollariin (vastaten 226 tonnia kultaa) – toiseksi korkein taso sitten koronavuoden 2020.

  • Pohjois-Amerikan ja Euroopan osuus: 83 % ETF-virroista 
  • Hallinnoitavat varat (AUM): Nousivat maaliskuun lopussa uuteen ennätykseen – 345 miljardia dollaria 

ETF-rahastot seuraavat kullan hintaa usein herkemmin kuin kaivosyhtiöiden osakkeet, ja sijoittajien paluu ETF-tuotteisiin nähdään merkkinä lisääntyneestä turvallisuushakuisuudesta. 

Kullan logistinen virta muuttuu

Reutersin mukaan myös fyysisen kullan virrat osoittavat kysynnän muutoksia: Maaliskuussa Sveitsi toi Yhdysvalloista peräti 25,5 tonnia kultaa – merkittävästi enemmän kuin aiemmin. Viennit USA:han puolestaan laskivat 32 %. Tämä viittaa siihen, että sijoittajat varautuvat mahdollisiin kauppapoliittisiin häiriöihin ja siirtävät fyysistä kultaa turvallisempiin sijainteihin.

Kultakaivosyhtiöt – kurssit vielä jäljessä kullan hintaa

Kaivosyhtiöt ovat erilainen sijoituskohde perinteiseen kultaan nähden: Toimiala on pääomaraskas. Kurssit liikkuvat vivulla ja volatiliteetti on suurempaa. Vaikka kullan hinta on noussut merkittävästi, monet kultakaivosyhtiöiden osakkeet eivät ole vielä seuranneet mukana, vaan nousuvaraa on. Kauppalehden mukaan kaivosyhtiöiden osakkeet ovat tällä hetkellä historiallisen alhaisessa arvostuksessa suhteessa kullan hintaan, ja alan kokonaisarvo suhteessa koko osakemarkkinaan on poikkeuksellisen matala. 

Näkymät: Mihin kullan hinta on matkalla?

Huhtikuussa 2025 kullan hinta on noussut historiallisen korkealle – yli 3 300 dollarin unssilta. Markkinoiden epävarmuus, korkotason odotettu lasku ja sijoittajien kasvava kiinnostus turvasatamiin ovat saaneet useat suuret pankit ja analyysitalot päivittämään ennusteitaan ylöspäin.

Bank of America on esittänyt skenaarion, jossa kullan hinta voisi nousta 3 500 dollariin seuraavien kahden vuoden aikana, jos sijoittajakysyntä kasvaa 10 % ja keskuspankit lisäävät kultavarantojaan merkittävästi. Virallisina ennusteinaan pankki pitää vuosikeskiarvoa 3 063 dollaria vuodelle 2025 ja 3 350 dollaria vuodelle 2026.

Goldman Sachs arvioi, että kullan hinta voi nousta perusskenaariossa 3 700 dollariin vuoden 2025 loppuun mennessä. Heidän optimistisessa – niin sanotussa ”bullish skenaariossa” – hinta voi kivuta jopa 4 500 dollariin, mikäli talouden taantumariskit realisoituvat ja keskuspankkien elvytys jatkuu odotettua pidempään.

UBS pitää vuoden 2025 ennusteena 3 500 dollarin hintaa unssilta. Pankin mukaan keskeisiä ajureita ovat keskuspankkien ostot ja heikentyvä Yhdysvaltain dollari, jotka molemmat tukevat kullan hintaa lähikuukausina.

Yhteenveto

Kultamarkkinoiden kannalta olennaista on, pysyykö hinta näillä tasoilla – ja jatkuuko keskuspankkien ja ETF-sijoittajien ostovimma. Mikäli nämä trendit pitävät, kullan nousulle voi löytyä edelleen tilaa.

Maaliskuu 2025 osoitti, että kullan asema sijoitusmarkkinoiden turvasatamana ei ole vain historiallinen totuus – se on nykyhetken realiteetti. Epävarmuus, inflaatio-odotukset ja poliittiset mullistukset ajavat sijoittajia kulta-ETF:ien ja fyysisen kullan pariin.

Kultakaivosyhtiöt puolestaan tarjoavat edelleen potentiaalia, erityisesti niille sijoittajille, jotka uskovat kullan hinnan pysyvän korkealla. Jos kustannukset pysyvät kurissa ja kysyntä jatkuu vahvana, yhtiöiden osakkeilla voi olla lupaavia aikoja edessä.

 

Gold.org: World Gold Council – Gold ETFs: March 2025 flows

Kauppalehti: Kauppalehti: Turvasatama kirii taas uusiin huippuihin – Näillä pörssin arvometalliyhtiöillä kurssiralli voi olla vielä edessä (15.4.2025)

Markets Insider: Gold Hits New High Following Fed Chair’s Stark Tariffs Warning – Markets Insider

Reuters: Gold starts coming back to Switzerland from US after exclusion from Trump’s tariffs | Reuters 

Suositellut artikkelit