Banyan Hillin päätoimittaja Jessica Cohn-Kleinberg palaa vuoden 2008 finanssikriisin alkulähteille ja pohtii mitä opittavaa meillä siitä olikaan kymmenen vuotta tapahtuman jälkeen.
Tiivistelmän lähde ja kuva: Banyan Hill, The 2008 Financial Crisis Taught Us This Valuable Lesson
Vuosikymmenen opetus
Syyskuussa vietettiin erästä 10-vuotispäivää, joka on saattanut livahtaa huomaamatta ohitse. Syyskuisena päivänä 15.9.2008 vuosikymmen sitten finanssikriisi repesi ja luottolama sysäsi maailman kriisiin yhdysvaltalaisen Lehman Brothersin romahdettua.
Lehman Brothers, 158-vuotias yritys, oli omillaan – tukea ei löytynyt omistajilta eikä hallitukselta. Tuona syyskuisena päivänä aamuyöllä 1:45 Lehman hakeutui konkurssiin ja tapahtuma käynnisti Amerikan historian pelottavimman talousmyrskyn sitten suuren laman.
Paniikki vyöryi markkinoille. Dow Jones-indeksi sukelsi 508 pistettä (vastaa tällä hetkellä n. 1300 pistettä). S&P 500 -indeksi laski 4,7%
Tätä seuraasi globaali lama ja sen moninaiset seuraukset henkilökohtaiseen talouteen.
Nyt vuosikymmen myöhemmin Crohn-Kleinberg pohtii, onko Lehman Brothersin oppiläksy jälleen unohtumassa:
Vaikuttaisi siltä kuin epäonnistumisen mahdollisuutta ei jälleen oteta lukuun Wall Streetillä. Pankkiirit saavat jälleen samanlaisia bonuksia, joita nähtiin ennen suurta lamaa.
Keskimääräinen Wall Street -työntekijän bonus $184 220 on korkeimmillaan sitten vuoden 2006. Kaupalliset pankit tekevät ennätyksellisiä tuottoja.
Elämme nyt Crohn-Kleinbergin mukaan historian pisintä härkämarkkinaa ja vaikuttaa siltä kuin nämä juhlat eivät koskaan loppuisikaan.
Monet yritykset ovat riemuissaan sääntelyn purkamisesta ja veroleikkauksista. Palkat ovat nousseet nopeasti ja uusia työpaikkoja syntyy. Kaikki näyttää siis olevan hyvin Amerikan maassa.
Varovaisuus on valttia
Mutta juuri tällaisina hetkinä kannattaa Cohn Kleinbergin mukaan pysähtyä ajattelemaan ja soveltaa varovaisuutta kun muiden juhlat vielä jatkuvat. Hän kertoo, että ekonomisti Ann Pettifor, joka ennusti aiemman finanssikriisin soittaa nyt taas hälytyskelloja ja varoittaa että maailmantalous on jälleen vaarassa yritysten velkaantumisen ja korkojen nousuriskin vuoksi. Globaali velka on nyt kolminkertainen verrattuna globaaliin bruttokansantuotteeseen.
Banyan Hillin päätoimittaja kehoittaakin Lehman Brothersin konkurssin oppiläksynä varovaisuuteen ja etsimään tapoja kasvattaa ja suojella omaa varallisuutta nyt, kun siihen aikaa vielä on.