Jalometalliuutisia: Fyysisen hopean kysyntä kasvaa, 5 syytä miksi kulta päihittää kryptot
- Stansberry Research: Fyysisen hopean kysyntä kasvaa pian
- Interest: 5 syytä miksi kulta päihittää kryptot
- Investing: Analyysin mukaan laskevaa kultatrendiä ei ole
- S&P Global: Saiko r/WallStreetBets hopean hyppimään?
Kuva: www.interest.co.nz
Stansberry Research: Fyysisen hopean kysyntä kasvaa pian
Videossa Stansberry Researchin Daniela Cambone keskustelee viimeisimmistä hopeauutisista Willem Middelkoopin, War on Gold and the Financial Endgame -teoksen kirjoittajan ja Common Discovery Fundin perustajan kanssa.
Willem uskoo, että hopea on käymässä läpi samanlaista rutistusta, minkä palladium koki vuosina 2017 ja 2018: vuosien manipuloinnin jälkeen metallin fyysinen kysyntä päihitti paperisen short-myynnin. Willem huomauttaa, että pankkikartellit haluavat suojella dollaria pelottelemalla sijoittajia pois kullasta ja hopeasta. Rahan painaminen on kuitenkin kasvanut hallitsemattomaksi COVID-19-viruksen takia, minkä takia yhä useampi, etenkin nuori sijoittaja, herää järjestelmän ongelmiin. Henkilökohtaisesti Willem on sitä mieltä, että hopean hinta nousee pian jyrkästi: paperimyyntiä harjoitetaan niin paljon, että fyysinen kysyntä kasvaa hyvin pian.
Seuraavaksi Daniela ja Willem keskustelevat fiat-valuuttojen ongelmista ja siitä, miten keskuspankit voisivat hoitaa tilannetta. Willem on varma, että pankit toimivat ennen kuin räjähdysmäisesti kasvava velka haastaa järjestelmän. Ne saattavat arvioida kullan arvon uudelleen ja palauttaa sen jotenkin osaksi järjestelmää. Joka tapauksessa hän uskoo pankkien luovan perustuksia uudelle kansainväliselle järjestelmälle: pankit omistavat runsaasti kultaa ja Kiinan sekä Venäjän kaltaiset suurvallat ostavat sitä lisää – mahdollisesti varautuakseen tuleviin ongelmiin. Hän huomauttaa, että historiallisesti kaikki sitomattomat valuutat ovat epäonnistuneet.
Willem ei kuitenkaan näe suurten korjausliikkeiden toteutuvan ennen vuotta 2022 tai 2023. Sitä odotellessa hän neuvoo pitämään silmällä arvometalleja sekä niin sanottuja akkumetalleja, kuten kuparia, nikkeliä ja litiumia, joiden kysyntä kasvaa teknologiateollisuuden tarpeiden vuoksi. Myös uraani herättää hänen toiveensa, sillä sen markkinat ovat pienet, mutta kasvupotentiaali valtava.
Katso koko video englanniksi / 5.2.2021, Daniela Cambone
Interest: 5 syytä miksi kulta päihittää kryptot
Maailman kultaneuvoston datan avulla Interest antaa viisi syytä, miksei Bitcoin ja muut kryptovaluutat ole järkevä vaihtoehto kullalle. Artikkeli pyrkii vastaamaan yleistyvään käsitykseen, että kryptovaluutat vastaavat kultaa sijoituskohteena. Heidän analyysinsä mukaan kryptovaluutat muistuttavat kultaa pinnallisesti, mutta niiden ydinkäyttäytyminen on niin erilaista, ettei niitä pitäisi kohdella kullan korvaajana hedge-sijoituksissa. Tämä johtuu viidestä pääsyystä.
Rajattua tarjontaa ja niiden asemaa fiat-valuuttojen vaihtoehtona pidetään usein kullan ja kryptovaluuttojen yhdistävänä tekijänä. Vertaus jättää kullan kaksoisluonteen huomiotta: sitä on käytetty sekä arvon säilyttämiseen että vaihtotavarana yli 2000 vuoden ajan. Kullan arvokoru- ja teknologiakysyntä on huomattava, kun taas kryptovaluuttojen pää- tai jopa ainoa kysynnänlähde on sijoittaminen. Kullalla on monipuolinen tarjonta, jota säätelee sekä kaivostuotto että sen laaja levinneisyys usean eri tuottajavaltion alueelle. Kryptovaluuttojen kohdalla liika keskittyminen on taas ongelma, sillä viisi suurinta louhijaa ovat kaikki kiinalaisia – ja vain 2 % omistajista omistaa 95 % kaikesta saatavilla olevasta Bitcoinista.
Myös kullan ja krypton arvot käyttäytyvät eri tavoin: Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat selkeästi volatiilimpia: niiden mahdolliset suuret voitot eivät tule ilman yhtä suuria riskejä, jotka on pidettävä kurissa. Bitcoin ei esimerkiksi käyttäydy kullan tavoin muihin omistuksiin, kuten osakkeisiin verrattuna. Näiden välinen korrelaatio on hyvin matala, minkä vuoksi ne eivät käyttäydy toistensa korvikkeina: pörssiromahduksessa kullan korrelaatio osakkeisiin on perinteisesti negatiivinen, kun taas Bitcoinin arvo voi yhtä lailla kasvaa tai pudota.
Analyysi toteaa, että Bitcoinilla on paikkansa osakesalkussa, mutta sitä ei pitäisi kohdella suojaosakkeena. Se sopii paremmin korkeaoktaanisten taktisten hankintojen joukkoon. Kulta on varma ja vakiintunut, kun taas nykyiset kryptovaluutat saattavat korvautua uusilla tai joutua tiukemman valtion ja keskuspankkien säätelyn kohteeksi.
Lue koko artikkeli englanniksi / 7.2.2021, Interest
Investing: Analyysin mukaan laskevaa kultatrendiä ei ole
Rahoitusmarkkina-analyytikko Monica Kingsley tutkii kaavioita ja selittää, miksei kullan viimeaikainen 2,5 % pudotus anna syytä huoleen: numeroiden perusteella trendi ei ole muuttumassa. Keltaisen metallin vaatimaton palautuminen ei kieli uudesta laskusta, vaan on viiden kuukauden mittaisen vakautuksen viimeinen silaus. Hänen mukaansa lasku oli äkkireaktio, sillä useampi tekninen kannuste tukee yhä kullan nousua.
Monikan mukaan liikkuvien keskiarvojen lasku ei ole vakavaa, mitä tukee myös kullan Force-indeksi. Tulevista härkämarkkinoista kielii myös se, että uudet kaivosyhtiöt pärjäävät vanhoja paremmin, mikä on klassinen merkki noususta. Hän vertaa tilannetta hopeaan, jonka härkäkaavion laskut ovat korkeita ja nousut mahdollisesti vieläkin korkeampi sen short squeezen jälkeen. Ja mitä tärkeintä viime torstain takaisku ei kääntänyt lyhyen eikä keskipitkän aikavälin ennustetta laskevaksi. Nousukauden tekijät ovat yhä paikoillaan, joten kulta- ja hopeahärkien on aika palata takaisin.
Lue koko artikkeli englanniksi / 5.2.2021, Monica Kingsley
S&P Global: Saiko r/WallStreetBets hopean hyppimään?
S&P Global Market Intelligence haastattelee HSBC:n pääarvometallianalyytikkoa Jim Steeliä hopean viimeaikaisesta jälleenmyyntilähtöisestä noususta. Hopea on aina avoin jälleenmyyjien kasvavalle kysynnälle aivan kuin muutkin arvometallit. Hopea on kultaa kustannustehokkaampi, mutta sen maine on yhtä hyvä ja silläkin on aktiiviset kolikko- ja harkkomarkkinat.
Steel uskoo, ettei hintapyrähdys ollut, ainakaan täysin, sosiaalisen median ja r/WallStreetBets Reddit-yhteisön aiheuttamaa. Perjantaina luotiin 37 miljoonaa unssia pörssinoteerattua rahastoa, mitä ei asetettu futuureihin, minkä lisäksi kolikoiden ja pienten harkkojen kysyntä pyrähti. Tämä vihjaa jälleenmyynnin kysynnästä.
Hopean volatiliteetti on perinteisesti ollut kultaa suurempi, mutta viime tapahtumien aikaan se oli huomattavan korkea. Hopea on saavuttanut 50 $ arvon kahdesti vuosina 1979 – 1980 sekä 2011, mutta se on myös laskenut niinkin alas kuin 3,50 $. Viime viikon 15 %:n kasvu 30 $ unssihintaan on korkein kahdeksaan vuoteen, kun kulta ei ole edes saavuttanut tammikuun 6. päivän huippuaan. Kulta-hopea-suhde supistui, ja Steel uskoo, että hopean arvo olisi voinut nousta vielä lisää, jos kulta olisi seurannut perässä.
Lue koko artikkeli englanniksi / 3.2.2021, Jacob Holman
Tämä on Jalonomin viikkokatsaus kiinnostaviin jalometalliuutisiin eri lähteistä maailmalta. Tavoitteemme on tarjota lukijalle tiivistetty ja nopealukuinen katsaus uutisiin viikoittain. Erityisesti keskitymme sijoituskultaan liittyvään uutisointiin.