Jalometalliuutisia maailmalta 03/01-2021

  • Goldhub: Sijoituskulta – odotuksia vuodelle 2021
  • Forbes: Palautuminen voi olla odotettua hitaampaa
  • CPM Group: Näin korkoprosentti vaikuttaa kullan hintaan
  • Sharps Pixley: Nostavatko poliittinen epävakaus ja COVID kullan korkeuksiin?

Kuva: Umicore

Goldhub: Sijoituskulta – odotuksia vuodelle 2021

Vuotta 2021 ohjaa toivo talouden elpymisestä ja matala korkoprosentti, väittää Goldhubin analyysi. Heidän mukaansa moni sijoittaja uskoo pahimman olevan jo takana ja käyttävän uuden vuoden tilaisuutena kasvattaa riskisijoituksiaan. Kullan sijoituskysyntä pysyy todennäköisesti silti hyvin vakaana, ja etenkin kullan kulutus hyötyy talouden elpymisestä.

Kulta pärjäsi vuonna 2020 hyvin, kiitos korkean riskin, matalien korkojen ja kevään sekä kesän positiivisen hintakehityksen. Vuoden loppupuolella hintakehitys liittyi kuitenkin tiiviimmin fyysiseen sijoituskysyntään kuin futuurimarkkinoihin. Maailmanlaajuiset osakkeet pärjäsivät hyvin marras- ja joulukuussa, ja nyt vaikuttaa siltä, että kasvavat COVID-19-tartuntamäärät ja Yhdysvaltojen epävakaa poliittinen tilanne saavat sijoittajat epäröimään riskisijoituksien suhteen. Monen sijoittajan huolena on kasvava taloudellinen alijäämä, mikä kasvattaa inflaatiopainetta. Kasvun kuitenkin odotetaan elpyvän vuoden 2021 aikana etenkin Kiinassa ja Intiassa. Goldhubin mukaan myös kullan kuluttaminen kasvaa siellä. Keskuspankkien kysyntä alkoi vaihdella vuoden 2020 loppupuolella ja vaihtelun uskotaan jatkuvan myös vuonna 2021. Onneksi kaivostuotannon uskotaan elpyvän viime vuodesta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Goldhubin mukaan jatkuva tarve tehokkaille turvasijoituksille ja matala korkoympäristö tukevat kullan investointikysyntää. Mutta Intian, Kiinan ja muiden kehittyvien markkinoiden taloudellinen elpyminen voi lievittää kultamarkkinoilla puhaltavaa vastatuulta. Heidän analyysinsä mukaan kulta pärjää vuonna 2021 hyvin, mutta maltillisesti, mutta matalakorkoinen ympäristö voi kasvattaa tätä hieman. Ennuste voi kuitenkin muuttua, mikäli maailmantalous uusiutuu, toinen aalto iskee tai muu odottamaton riski vaikuttaa siihen.

Lue koko artikkeli englanniksi / 14.1.2021, Goldhub

Forbes: Palautuminen voi olla odotettua hitaampaa

Forbesin Robert Baronen syvällisessä analyysissä tutkitaan taloutta, inflaation pelkoa ja toiveita pandemian jälkeisestä V-palautumisesta. Osakemarkkinat pääsivät viimein hengähtämään viime viikolla, mutta Robertin mukaan vuoden mittainen talouskurimus on viimein tehnyt pysyviä vaurioita työmarkkinoille. Mitä kauemmin työtön pysyy työttömänä, sitä epätodennäköisemmin he työllistyvät uudelleen. Ja rokotteen hitaan jakelun ja sitä koskevien epäilyjen takia laumaimmuniteetti ja normaalitila ovat vielä pitkän matkan päässä.

Robertin mukaan Yhdysvaltojen talous on jäänyt riippuvaiseksi rahalla elvyttämisestä, ja markkinoilla liikkuu sitkeä usko siitä, että laumaimmuniteetin kehityttyä kasautunut kysyntä saa talouden elpymään jyrkässä V-käyrässä. Tai että elvytyksen aiheuttama velkaantuminen ja hyödykkeiden kohonnut hinta johtavat inflaatioon. Hän muistuttaa, että talouden suurin kärsijä on palveluala, jossa kadonnut kulutus katoaa lopullisesti: on hyvin epätodennäköistä, että kuluttajat alkaisivat syödä ravintoloissa tai matkustaa kaksin kerroin. Paras mitä ala voi toivoa on paluu takaisin normaaliin, joten Robertin mukaan mahdollinen elpyminen muistuttaa enemmän U:ta kuin V:tä. Hän muistuttaa myös, että hyödykesyklit ovat kausittaisia ja johtavat vain harvoin inflaatioon, elleivät hinnat nouse äkkinäisesti. Vuokrat kokevat selkeästi deflaatiota, terveydenhuollon hinnat ovat jopa laskeneet kolmen kuukauden ajan.

Yhteen vedettynä: mitä enemmän valtionhallinta nojaa elvytysrahaan sitä vähemmän siitä on hyötyä. Yhdysvalloilla on vaara muuttua kolmannen maailman valtioksi, mutta se on vasta tulevien poliitikkojen huoli. Robert uskoo, että inflaatio pysyy paikoillaan ja ”inflaationarratiivi” katoaa ajan kanssa.

Lue koko artikkeli englanniksi / 16.1.2021, Robert Barone

CPM Group: Näin korkoprosentti vaikuttaa kullan hintaan

CPM Groupin Jeffrey Christian selittää, miten korkokanta vaikuttaa kultaan ja miksi ne ovat aiheuttaneet sekä laskua että nousua arvometalleille viimeisen parin viikon aikana. Hän uskoo, että korkokanta on kaikkein tärkein tekijä kullan ja muun rahoitusomaisuuden arvon määrittäjänä, mutta niiden välinen suhde on monimutkainen ja vaikeasti mallinnettavissa.

Jeffreyn mukaan korkokanta voi kuitenkin selittää viime viikon tapahtumat ja antaa myös ennustuksia vuodelle 2021. Washingtonin tapahtumat olivat traumaattisia inhimillisellä tasolla, mutta kullan hintaan ja osakepörssiin vaikutti lähinnä joukkovelkakirjojen korkojen nousu. Korkokannan kasvu selittää, miksi pörssikurssit olivat 500 pistettä koholla ja kullan hinta tippui. Hänen mukaansa inflaatiokorjatut korot ovat ja tulevat tänä vuonna olemaan negatiivisia. Hän ennustaa, että keskuspankit pysyvät vuoden 2021 joustavina ja että Yhdysvaltain keskusrahasto torjuu kaiken paineen nostaa korkoprosenttia, koska se kasvattaisi kaiken toiminnan hintaa liikaa.

Siksi Jeffreyn pitkän ajan ennuste on, että sekä toteutunut että nimellinen korko pysyy matalana ja negatiivisena. Tämä hyödyttää kultaa, sillä muiden hyödykkeiden saatava voitto ei houkuttele sijoittajia. Joidenkin mielestä nykytila ei voi kestää kauaa, mutta Jeffreyn mukaan se on kestänyt jo 12 vuotta. Korkokanta kokee silti ajoittaisia liikahduksia ylös ja alas, mitkä hidastavat kullan hintakehitystä. Ne myös selittävät viime viikon tapahtumat.

Katso koko video englanniksi / 15.1.2021, Jeffrey Christian

Sharps Pixley: Nostavatko poliittinen epävakaus ja pandemia kullan korkeuksiin?

Sharps Pixleyn kommentaattori Lawrence Williams ennustaa, että kullan hinta voi nousta jyrkästi. Sen ETF-kerääntymä ja keskuspankkien ostomäärät kärsivät, mutta muut merkit osoittavat kasvua kohti – etenkin Kiinassa, Intiassa ja Turkissa.

Lawrence kirjoittaa, että kiinalaisessa horoskoopissa vuosi 2021 on kultaisen Härän vuosi. Hän toivoo, että se merkitsee jälleenrakentamisen ja kullan vuotta. Toisaalta Yhdysvalloissa osakemarkkinat pitävät pinnalla vain valtionavut, jotka löytävät lähes poikkeuksetta tiensä sinne. Yhdysvaltain uusi presidentti aloittaa kautensa keskiviikkona vakavien poliittisten ja taloudellisten haasteiden ympäröimänä. On hyvin mahdollista, että kulta hyötyy tästä.

Moni uskoo, että Bidenin hallinto aikoo taistella pandemiaa vastaan aivan eri kiihkolla kuin edeltäjänsä, mikä voi merkitä uusia rajoituksia, lisää elvytystä ja muita toimia, jotka vaikuttavat osakemarkkinoiden kasvuun ja lisäävät niiden romahdusriskiä. Vaikka kaikki menisi hyvin, sijoittajat saattavat kääntyä kullan ja hopean puoleen. Ilmassa on kuitenkin myös vahva poliittisten selkkausten vaara, mikä voi vetää dollarin ja osakkeet matalaksi. Tässä tapauksessa kullan hinta voi nousta jyrkästi, mutta seuraamukset maailmantalouden vakaudelle olisivat vakavat.

Lue koko artikkeli englanniksi / 16.1.2021, Lawrence Williams

Tämä on Jalonomin viikkokatsaus kiinnostaviin jalometalliuutisiin eri lähteistä maailmalta. Tavoitteemme on tarjota lukijalle tiivistetty ja nopealukuinen katsaus uutisiin viikoittain. Erityisesti keskitymme sijoituskultaan liittyvään uutisointiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.
You need to agree with the terms to proceed